Zapečena palenta s vrganjima - Fini Recepti
Detaljne upute i sastojci: http://ift.tt/1ROMXvg Jednostavan recept za pripremu zapečene palente s vrganjima. Porcija je za 4 osobe, a vrijeme pripreme do 45 minuta. Upute: U lonac ulijemo mlijeko, dodamo maslac, začinimo s ½ žličice soli i malo mljevenog papra, te pričekamo da zavri. Zatim uz stalno miješanje dodamo palentu, kuhamo po uputama na pakiranju i maknemo s vatre da se malo ohladi. Potom u zdjelicu sa žumanjcima, dodamo naribani parmezan, žličicu sjeckanog peršina, dobro izmiješamo, te dobivenu smjesu umiješamo u palentu. Začinjenu palentu premjestimo u vatrostalnu posudu, koju smo navlažili vodom i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, po prilici 20-ak minuta. Za to vrijeme u tavi ugrijemo maslac, dodamo sjeckani luk, posolimo i na laganoj vatri pržimo dok luk ne omekša. Zatim u tavu dodamo mljevene sušene vrganje, očišćene i na ploške narezane vrganje, dvije žličice sjeckanog peršina, malo popaprimo, te pržimo 2-3 minute. Potom u tavu ulijemo vrhnje za kuhanje i kada se umak malo zgusne maknemo s vatre. Pečenu palentu narežemo i stavimo na tanjure, prelijemo pripremljenim umakom od vrganja, ukrasimo peršinom i poslužimo.