Bamije s kukuruzom - Fini Recepti
Detaljne upute i sastojci: http://ift.tt/1Jr1XOy Jednostavan recept za pripremu bamije s kukuruzom. Porcija je za 4 osobe, a vrijeme pripreme do sat vremena. Upute: Svježu bamiju isperemo pod mlazom hladne vode, ocijedimo, nožem odstranimo peteljku i vrh, te je po želji poprečno, dijagonalno ili uzdužno narežemo (sušenu bamiju preko noći stavimo močiti u vodu, zatim je ocijedimo, odstranimo peteljku i vrh, te je po želji poprečno, dijagonalno ili uzdužno narežemo). Bešamel umak pripremimo tako što u tavi rastopimo maslac, dodamo brašno i na laganoj vatri, stalno miješajući pjenjačom, pržimo dok brašno ne počne dobivati boju. Zatim u tavu, stalno miješajući pjenjačom, ulijevamo mlijeko pazeći da ne ostanu grudice. Dobiveni umak (bešamel) začinimo solju i paprom, dodamo malo naribanog muškatnog oraščića, sok polovice limuna, sve zajedno još jednom dobro izmiješamo, te maknemo s vatre. U lonac s vrelim povrtnim temeljcem dodamo pripremljene bamije, kuhamo ih 15-ak minuta i ocijedimo. Zatim bamije premjestimo u zdjelu, dodamo ocijeđeni mladi kukuruz, sjeckani peršin, malo posolimo, dodamo nekoliko kapi maslinovog ulja i izmiješamo sastojke. U maslacem namašćenu vatrostalnu posudu premjestimo mješavinu bamije, kukuruza i peršina, ravnomjerno rasporedimo, prelijemo pripremljenim umakom bešamel, posipamo naribanim sirom ementalerom i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, 25 minuta.