Zapečeni zagorski štrukli s orasima


Jednostavan recept za pripremu zapečenih zagorskih štrukli s orasima. Porcija je za 4 osobe, a vrijeme pripreme do dva sata.

Upute:
Sve sastojke za tijesto pomiješamo i umijesimo vučeno tijesto. Gotovo tijesto položimo na brašnom posipani tanjur i premažemo tankim slojem ulja da se za vrijeme stajanja (odmaranja) ne suši. Pustimo ga da odleži 30 minuta. U tavi, na vatri, pomiješamo mlijeko, šećer, grožđice, med i orahe, kratko pirjamo i stavljamo na stranu da se ohladi. U posebnoj posudi izmiješamo sir, jaje, kiselo vrhnje, šećera i vanilin šećer. Tako pripremljenu smjesu dodamo u ohlađenu smjesu od oraha. Odležano tijesto prebacimo na brašnom posipani stolnjak ili veću kuhinjsku krpu i razvlačimo ga iz sredine prema van u svim smjerovima. Razvučenom tijestu odrežemo debele krajeve (rubove) i pustimo ga da se malo posuši. Tijesto nadijevamo hrpicama pripremljenog nadjeva u prvom redu ispred nas, s lijeva na desno, u razmaku od 10 cm. Uz pomoć stolnjaka (dižući ga od sebe, prema gore) zamotamo tijesto. Rubom dlana utiskujemo tijesto između nadjevenih dijelova i režemo ga (odvajamo) rubom tanjura. Slažemo ih u maslacem namašćenu vatrostalnu posudu i prelijemo vrhnjem za kuhanje. Stavimo peći u pećnicu na srednju razinu, na 200°C oko 45 minuta.