Umak od rajčice - Fini Recepti
Detaljne upute i sastojci: http://ift.tt/1Jr1YC1 Jednostavan recept za pripremu umaka od rajčice. Porcija je za 4 osobe, a vrijeme pripreme do 45 minuta. Upute: Prije svega u posudu (lonac) za umake ocijedimo sok od rajčice plati, ulijemo vinski ocat, dodamo šećer, sušeni origano i sjeckani peperoncino, te sve zajedno na laganoj vatri kuhamo dok ne dobijemo napola gust sirup. Za to vrijeme očistimo povrće (luk, mrkvu, korijen celera i peršina) i nasjeckamo ga. U prikladnu tavu ili lonac ulijemo dvije žlice maslinovog ulja, dodamo sjeckano povrće, sjeckani peršin, malo posolimo, te sve zajedno na laganoj vatri pirjamo dok povrće ne omekša. Zatim u posudu ulijemo bijelo vino, malo promiješamo i ostavimo da tekućina napola reducira. Potom umiješamo očišćenu i nasjeckanu pelati rajčicu, začinimo solju i paprom i dalje pirjamo još 5 minuta. Zatim u posudu prelijemo pripremljeni umak od rajčice, dodamo sjeckane listiće bosiljka, mješavinu mediteranskih trava i sve zajedno izmiješamo. Ovaj umak vrlo dobro paše sa svim vrstama tjestenine, a ako ga se još malo usitni dobit ćemo ukusan umak za pizzu ili preljev za razna mesna jela.