Tuna alla Siracusana

Tuna alla Siracusana

Jednostavan recept za pripremu poznatog sicilijanskog jela Tuna alla Siracusana. Porcija je za 4 osobe, a vrijeme pripreme do 50 minuta. 


Upute:
File tune, u komadu, malim nožićem izbodemo na nekoliko mjesta sa svih strana. Izbodena mjesta ispunimo sa polovicama češnjia češnjaka. Na kuhinjskoj dasci pomiješamo sol, mljeveni papar, zdrobljeno sjemenje kardamoma i mješavinu sušenih mediteranskih trava, te ravnomjerno rasprostremo. File tune sa svih strana uvaljamo u začine da se ravnomjerno oblože. U tavu dodamo 5 žlica maslinovog ulja, na trakice narezan luk pa na njemu sa svih strana popržimo tunu. U zdjeli pomiješamo bijelo vino, vodu, vinski ocat i ocijeđene sjeckane rajčice. Dobivenim umakom prelijemo meso, poklopimo i na srednjoj vatri sve zajedno pirjamo još desetak minuta. Poslužujemo toplo ili hladno.