Jednostavan recept za pripremu morske salate s mahunama i krompirom. Porcija je za 4 osobe, a vrijeme pripreme do 40 minuta.
Potrebni Sastojci:
- 150 g dagnji očišćenih
- 100 g repova morskih kozica očišćenih
- 200 g sipa
- 2 kuhana krompira
- 60 g zelene
mahune
- 6 mini
paradajza
- 1 limun
- 1 stabljika
celera
- 2 režnja češnjaka
- 1 kašika peršina sjeckanog
- ekstra
djevičansko maslinovo ulje
- so i biber
Upute:
Sipe očistimo, operemo i narežemo na trakice, češnjak
protisnemo, mini paradajz prepolovimo, iscijedimo limunov sok, a oguljeni
krompir i celerovu stabljiku narežemo na kockice. U lonac s vrelom i posoljenom
vodom stavimo sipe, a u drugi lonac s vrelom i posoljenom vodom stavimo
smrznute mahune, dodamo repove morskih kozica i dagnje te sve zajedno kuhamo
3-4 minute. Kuhane sastojke ocijedimo i ostavimo ih da se ohlade. Zatim u
zdjelu za salatu ulijemo cca. 60 ml maslinovog ulja, limunov sok, začinimo
solju i biberom, dodamo sjeckani peršin, protisnuti češnjak i pjenjačom dobro
promiješamo. Potom dodamo mahune, repove kozica, dagnje, sipice, mini paradajz,
celerovu stabljiku, krompir i kuhačom nježno izmiješamo sastojke. Salata je
gotova i možemo je poslužiti.