Jednostavan recept za pripremu pite od tikvica sa sirom i umakom od rajčice. Porcija je za 4 osobe, a vrijeme pripreme do sat vremena.
Upute:
Na maslinovom ulje popržimo luk, mrkvu i celer narezane na listiće. Začinimo solju, dodamo rajčicu pelati te pustimo da kuha dok povrće ne omekša. Umak doradimo sa solju, paprom, maslinovim uljem i pestom genovese te izmiksamo. Tikvice narežemo na tanke ploške po dužini te na kratko popržimo na maslinovom ulju ( tek toliko da se opuste ) izvadimo ih na papirnati ubrus da se ocijede od viška masnoće. Dijelove tikvica koje nismo mogli iskoristiti za ploške narežemo na kockice, popržimo na maslinovom ulju te začinimo sa umakom pesto genovese. U vatrostalnu zdjelicu polažemo plošku po plošku poprženih tikvica od dna prema van, u krug jednu do druge. Zdjelicu obloženu tikvicama punimo naribanim ovčjim sirom i kockicama mozzarelle, zatim poprženim kockicama tikvica, opet sa sirevima te nadjev preklopimo sa vrhovima ploški tikvica koje vire izvan zdjelice. Stavimo peći u pećnicu, na srednju razinu, na 220°C oko 5-10 minuta. Iskrenemo na tanjur i poslužimo uz dodatak umaka od rajčice.